winnend verhaal 25 JAAR GORT

Margriet Veldhuis heeft de wedstrijd "schrijf een verhaal van maximaal 500 woorden met als hoofdpersoon een juwelier" gewonnen !

Margriet krijgt daarvoor een kadobon van € 250.

Hier volgt het winnende verhaal :


De ring

Nu ze de opdracht had binnengesleept, kon ze maar aan een ding denken: de gouden ring met blauwe steen. De ring die ze een half jaar eerder bij de juwelier in de Herenstraat had omgedaan. Even maar, want veel te duur. Maar die ze vervolgens niet meer uit haar hoofd had kunnen zetten.

Voor haar negenentwintigste verjaardag waren zij en haar vriend voor het eerst bij die juwelier naar binnen gestapt. Daarvoor hadden zij alleen nog maar in de etalage durven kijken. Maar nu,een paar jaar na hun afstuderen, konden ze de drempel overstappen. Haar oog viel op een wit-geelgouden ring met een aparte haakse bocht. Een beetje te modern naar haar huidige smaak. Maar toch was ze eraan gehecht. Negenentwintig, de wereld lag voor haar open. Telkens als ze die ring bekeek, en dat was vaak, dacht ze terug aan die tijd.

Jaren later pas stapten ze de juwelierszaak weer binnen. Ze was getrouwd met haar vriend, hadden kinderen gekregen, was verhuisd, van werk gewisseld; geen tijd, geen geld voor sieraden. Maar nu werd ze binnenkort veertig...dat vroeg gewoon om een bezoek aan de goudsmid. Een klassieke ring werd het dit keer, met een klein diamantje.

Op haar zevenenveertigste kreeg ze er een derde gouden ring bij. Nu eentje met een opvallend grote parel. Dag en nacht droeg ze de ringen, samen met een vreemdganger; een goedkope trouwring uit de tijd dat ze 'stiekem' trouwden in ItaliŽ.

En toen werd ze vijftig. En viel haar oog op die onbetaalbare ring, met die steen zo blauw dat hij aan de zee deed denken. Ze hoopte van harte dat niemand 'm zou kopen. Dat 'ie op haar zou wachten tot zij genoeg geld had...Als ze nu eens aan zichzelf beloofde, als ze genoeg zou verdienen met een freelance opdracht...!

En toen was het zover, op die dag in mei. Ze kreeg een opdracht voor een jaar. Een jaar! Meteen de volgende dag sprong ze op de fiets naar de Herenstraat. Hij was er nog, de ring! En hij paste precies, als het schoentje van Assepoester. Zie je wel, hij was voor haar bedoeld. Ze deed een aanbetaling. Zodra haar eerste geld van de opdracht binnen was, zou ze 'm helemaal betalen. Helemaal zelf, voor haarzelf. De wereld lag voor een groot deel achter haar, maar toch ook nog een heel stuk voor haar. Ze hoopte nog vaak bij de juwelier binnen te lopen. Om al die kleine en grote geluksmomenten te vieren. Want ze wist: geluk is niet te koop, maar de herinnering eraan wel.

‹ Terug
GORT Goudsmid juwelier
Herenstraat 11
1015 BX Amsterdam
020-6206240
info@juweliergort.nl